WAO en WIA gaat een drama worden

Ger gmw.arts at HOME.NL
Sun Jan 29 10:02:35 CET 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Op basis van uitspraken van enkele rechtbanken kunnen alle WAO-ers en aanstaande WIA-ers bezwaar maken en vervolgens beroep aantekenen op de (her)keuring, asl men het er niet mee eens is. Voor mensen die de weg niet weten of niet in staat zijn een advocaat of ze te bekostigen is er het voordeel dat, als ze in het gelijk worden gesteld, en dat worden ze, het UWV de rechtsbijstandskosten moeten betalen.
Op basis van de voorliggende juripredentie hebben andere rechtbanken al laten weten dergelijke beroepszaken te moeten toewijzen.
Naast de chaos van Hoogervorst dreigt er dus een grote puinhoop van de Geus. Honderdduizenden mensen gaat het hier over, wat natuurlijk heel veel gaat kosten aan bezwaar en beroepskosten maar dat niet alleen, ook in tijd is het dadelijk niet te overzien. En daarmee het doorlopen van de huidige uitkeringen. Je kan je borst nog nat maken de Geus en Zalm uiteraard.
Het is ook terecht natuurlijk, je kan mensen niet beoordelen op volslagen onduidelijke systemen waar de vrijheid van keuringsartsen en arbeidsdeskundigen hoogtij in vieren. 
Het is ook al merkbaar bij het UWV, men heeft nergens geen tijd meer voor. Niet voor de herkeuringen van mensen ouder dan 50, wat zou moeten na 1 jaar of na 5 jaar.
Controles in de ZW gebeuren niet of nauwelijks. 1 September 2005 ziek melden en op 25 januari 2006 een eerste telefoontje of je nog ziek bent. Al die tijd niks, geen eigen verklaring, geen huisbezoek, geen controlebezoek. Misschien doet men dat om de WW zo wat te verlengen:)))))

De uitkeringen, ik wees er al vaker op, zijn momenteel helemaal een drama. Te hoog, te laag, veel te laat. enzovoort. 
Het nieuwe landelijke telefoonnummer, 0900-9294, is totaal onbereikbaar voor mensen. 3 Dagen proberen is normaal nu.
Een kennis uit de buurt is 22 december werkeloos geworden vanuit een uitzendbureau. Van de week kreeg hij een eerste uitkering over slechts 2 weken. Na lange tijd bellen kreeg hij contact en het advies luidde om over 4 weken nog maar eens te proberen. 
Niks ten koste van de medewerkers van het UWV, ik ken er een paar, maar ze worden hoorndol van den Haag. 
De WAO-WIA is een puinbak, de WW is veranderd, de uitkeringsspecificaties zijn gewijzigd, en allemaal tegelijk. Nieuwe of gewijzigde systemen in de computers die weer niet kloppen of kunnen werken met bestaande programma's. Steeds meer mensen krijgen het door en maken bezwaar.

Aanstaande woensdag gaat de SP vragen om het hele herkeuringsprogramma maar stop te zetten. Terecht, want er ontstaat een rechtsongelijkheid tov de mensen die niet de weg weten naar de rechter of bang zijn het niet te kunnen betalen.

Ik volg het met grote belangstelling.

Ger


**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list