Uit de tubantia van gisteren: WOZ-waarde dure panden veel te laag

Griendt, W.E. van de (BBT) w.e.vandegriendt at UTWENTE.NL
Wed Feb 15 11:14:25 CET 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

http://www.tctubantia.nl/twente/article93465.ece
WOZ-waarde dure panden veel te laag
Door Toon Kolkman


Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2007 jaarlijks de WOZ-waarde van woningen vaststellen. Nu gebeurt dit nog een keer in de vier jaar. Als voordeel wordt gezien dat de waarde niet schoksgewijs stijgt, maar geleidelijk. Taxateur Frans Bloemen heeft er geen vertrouwen in. 'Het uitgangspunt is fout.' HENGELO
De manier waarop woningen worden getaxeerd klopt van geen kant. Beëdigd taxateur Frans Bloemen uit Hengelo zegt het zonder een spoor van aarzeling. Vooral duurdere woningen worden volgens hem - uitzonderingen daargelaten - veel te laag gewaardeerd. Eigenaren van deze huizen betalen daardoor minder onroerendezaakbelasting dan rechtvaardig zou zijn.
De te lage waardering biedt hen bovendien meer financiële voordelen ten koste van de bezitters van goedkopere woningen. De zogenoemde WOZ-waarde van een woning is immers ook de basis voor de waterschapslasten en het woningforfait dat van invloed is op de inkomstenbelasting.

Taxateur Bloemen, 58 jaar inmiddels, verbaast zich er over dat niemand in politiek Den Haag in actie komt om deze in zijn ogen onrechtvaardige situatie aan de kaak te stellen. De oorzaak van de onjuiste taxaties in het kader van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is volgens hem verkeerde zuinigheid van gemeenten. 'Het taxeren van het woningbezit in een gemeente wordt aanbesteed. De goedkoopste aanbieder mag bijna altijd de taxaties uitvoeren. Maar tien of vijftien euro per object als vergoeding kan niet uit als je een woning op de juiste waarde wilt taxeren', zegt Bloemen stellig. 'Taxateurs kunnen hun werk dan niet goed doen'.
Bloemen vindt dat hij recht van spreken heeft. De Hengelose taxateur, met ruim 25 jaar ervaring in zijn vak, krijgt in 1996 landelijke bekendheid met de introductie van de Nationale Taxatielijn. Al tien jaar strijdt hij sindsdien voor een rechtvaardiger manier om de waarde van een woning vast te stellen. 'Miljoenen euro's aan ozb worden betaald uit verkeerde zakken. De eigenaren van de goedkopere woningen moeten de gemiste inkomsten van de duurdere huizen compenseren'.
De lage vergoeding per taxatie leidt er volgens Bloemen toe dat veelal alleen de buitenkant van woningen worden bekeken. 'Dat is te oppervlakkig'. Eenmaal in de zeven tot acht jaar gebeurt er iets aan een woning. Een zeer luxe badkamer, een nieuwe keuken, marmeren vloeren en vele andere waardeverhogende woningonderdelen worden dan niet gezien en dus niet in een taxatie opgenomen. Een interne verbouwing wordt over het hoofd gezien. Een bescheiden uitbouw van een eenvoudig huis wordt daarentegen wel opgemerkt en maakt de woning volgens een taxateur dus wel meer waard.

De wet WOZ schrijft voor dat de economische waarde van een pand moet worden getaxeerd, benadrukt Bloemen. In de praktijk wordt nu veelal alleen gekeken naar de oppervlakte, inhoud, bijgebouwen en omgeving waar een pand staat. Dat laatste leidt tot de onrechtvaardige taxaties. 'Er is geen tijd om in de woningen te gaan kijken. Bovendien is het voor een taxateur onmogelijk op een dag dertig tot vijftig woningen correct te beoordelen. In een woning zijn gemiddeld circa veertig elementen die de waarde bepalen. Die zijn bij grote aantallen per dag niet meer objectief met elkaar te vergelijken', is zijn ervaring.
Nog verontrustender vindt Bloemen dat gemeenten geen belang hebben bij een betere waardebepaling aangezien dit leidt tot meer bezwaarschriften hetgeen extra kosten met zich brengt voor de gemeenten. Het gevolg van dit alles is dat de taxateurs grotere panden vele tienduizenden euro's of zelfs meer, te laag waarderen.
Bloemen kent zelfs het voorbeeld van een pand - het betreft hier een niet-woning - dat aanvankelijk is getaxeerd op 24 miljoen, maar na enig gemor wordt verlaagd naar acht miljoen. 'Een dergelijk verschil is met de beste wil ter wereld niet te verklaren', meent Bloemen. 'Gebruikelijker is de waarde met tien procent te laten zaken. Dat beperkt het aantal bezwaarschriften. Bij duurdere woningen gaat het dan om hogere bedragen dan bij een goedkope tussenwoning'.
Hij erkent grif dat zijn pleidooi voor een 'eerlijker' taxatie van de WOZ-waarde ook in zijn eigen belang is. 'Ik voorzie dat - zoals de zaken nu gaan - over enige tijd van regelmatig taxeren van woningen wordt afgezien, hetgeen de onterechte waardeverschillen alleen maar groter maakt'.
Bloemen heeft daarvoor wel een zeer bruikbaar alternatief achter de hand: zijn nationale taxatielijn. In deze methode heeft hij alle relevante waardegegevens betreffende de woningmarkt in ons land opgeslagen. Geautomatiseerde bepaling van de waarde van woningen op basis van deze methode is volgens hem betrouwbaarder dan de huidige manier van taxeren. 'Ik heb in de laatste twintig jaar circa 2500 beroepszaken gevoerd bij meerdere gerechtshoven en het overgrote deel gewonnen', zegt hij zonder enige trots. 'Het geeft alleen maar aan dat hij op de hoogte is van alles wat er niet deugt bij de huidige WOZ-waardebepaling, in het bijzonder van woningen'. 

	~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
	drs. W.E. van de Griendt 
	promovendus/Ph.D.-student Institute for Governance Studies (IGS) <http://www.igs.utwente.nl/> 
	Onderzoeker/Researcher van het Centre for European Studies <http://www.bbt.utwente.nl/ces> 
	Faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie <http://www.bbt.utwente.nl/> 
	Universiteit Twente <http://www.utwente.nl/> 
	Postbus 217 7500 AE Enschede 
	Nederland/ The Netherlands 
	Room: E-206 (Capitool-gebouw) 
	Tel: 053-4891160 (direct) 
	Tel: 053-4893260 (secretariaat) 
	Email: w.e.vandegriendt at utwente.nl <mailto:w.e.vandegriendt at utwente.nl> 
	Website promotieonderzoek: <http://nile.bbt.utwente.nl/> 
	~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
All this will not be finished in the first 100 days. Nor will it be finished in the first 1,000 days, nor in the life of this Administration, nor even perhaps in our lifetime on this planet. But let us begin. - John F. Kennedy, Inaugural Address, January 20, 1961



**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list