Friesch Dagblad

Mark Giebels mark at GIEBELS.ORG
Fri Feb 3 13:49:11 CET 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Je zou maar in de gemeenteraadscampagne zitten als D66 afdeling in Friesland en dit in je regiokrant lezen.....

Groeten,
Mark Giebels

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=27815

vrijdag, 3 februari 2006, Hoofdartikel

Prijsschieten op D66

Het was gemakkelijk prijsschieten op D66, gisteravond. Fractieleider Dittrich erkende het openlijk: ik ben behoorlijk over de knie gegaan. En terecht. De regeringspartij moest toegeven dat zij tijdens de roerige weken voorafgaande aan het Kamerdebat over Afghanistan had gedreigd met een kabinetscrisis, om de besluitvorming te beïnvloeden. Dat is nogal wat; een regeringspartij die tegen de zin van de coalitiegenoten een spelletje speelt met het dreigen van een kabinetscrisis. Bestuurlijke vernieuwing van D66


Het breed gedragen besluit van de Kamer om achter de uitzending van Nederlandse militairen te gaan staan, is het eindpunt van een onverkwikkelijke periode in het kabinet-Balkenende II. D66 is ten volle verantwoordelijk voor de bevestiging van cynische opvattingen bij de kiezer over de politiek: ze je wel, het zijn allemaal spelletjes. Het is inderdaad om een vieze smaak van in de mond te krijgen: onder het mom van zorgen over de veiligheid van de militairen, probeerde D66 meer invloed te krijgen in het kabinet. De wijze waarop dat gebeurde was nogal doorzichtig en doorspekt met politieke en strategische uitglijders. Zoals het optreden van Bert Bakker – zullen we zijn gezicht nu eindelijk eens wat minder in Nova/Buitenhof/Netwerk te zien krijgen? – dat stuitend was door het gedraai en geblaat over wat D66 nu wel en niet wilde.

En dan is daar minister Pechtold, die de morele sier wilde maken door het volk duidelijk te maken hoe vuil en vunzig het wel niet toegaat in het kabinet. Door zijn ‘onthulling’ plaatste hij zichzelf buiten de kring van vunzeriken. Maar die morele erepositie komt hem niet toe; hij heeft meegewerkt aan een vuil spelletje van D66. Zijn gedrag is des te stuitender omdat het spelletje werd gespeeld over de ruggen van de militairen en over de slechte omstandigheden van de Afghanen.

Gelukkig wordt verzet zichtbaar in de D66-gelederen in het land. Het zou goed zijn als de Haagse kliek van D66 door de achterban flink onder handen wordt genomen. En wat te doen met minister Pechtold? Het is al eerder gezegd: die man is niet ministeriabel.


en de stille winnaar

Minister-president Balkenende had het niet zo moeilijk in de Kamer. Op een enkel punt blijft er echter iets hangen. Het eerste is de status van de decemberbrief van het kabinet. Stond daar nu in dat er sprake was van een kabinetsbesluit of van een voornemen? In juridisch opzicht bevatte de brief aan de Kamer de mededeling dat er sprake is van een besluit van het kabinet. Maar in politieke zin was die boodschap dubbelzinnig: wie dat wilde, kon er in lezen dat het ging om een voornemen. En dat werd dan ook prompt gezegd door D66-ministers. Balkenende deed gisteren in de Kamer alsof die (politieke) werkelijkheid er niet was: het ging in die decemberbrief om een besluit. En er was eenheid van beleid in het kabinet. Maar de D66-ministers, met of zonder sjaal, hebben toch hun dingen gezegd voor de camera? Ook op dit punt deed Balkenende alsof er niets aan de hand was. Dat is begrijpelijk vanuit zijn positie als aanvoerder van het kabinet – erkenning van tweespalt zou ernstig zijn – maar bevorderlijk voor de openheid van de politiek is die houding niet.

De stille overwinnaar van het hele gedoe is natuurlijk minister Kamp. Hij heeft, samen met vooral minister Bot, de zwakke punten in de omstandigheden waarin de missie plaatsvindt, op essentiële punten dichtgetimmerd. Daarbij zijn beiden heel ver gegaan; tot en met de eis (die is ingewilligd) van vervanging van lokale politiefunctionarissen. Minister Kamp heeft de afgelopen weken er geen blijk van gegeven in paniek te zijn geraakt; noch is hij uitgegleden op de glibberige sporen die coalitiegenoot D66 had uitgezet. De positie van Kamp is, in en buiten het kabinet, opnieuw versterkt.

De voorbereidingen voor de missie naar Afghanistan worden vanaf vandaag versneld voortgezet. Door alle gedoe is een vertraging van enkele maanden opgetreden. In het buitenland is de positie van Nederland niet aangetast geraakt; hoewel er onbegrip is over alle discussies en over de vertraging. Voor D66 begint de opruiming en – hopelijk - de schoonmaak. We hebben wel genoeg ‘D66-redelijkheid’ gehoord en gezien.



-- 

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list