CAO-lonen onder druk door komst van oost-europerianen

Ger gmw.arts at HOME.NL
Sat Apr 8 09:12:11 CEST 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Een heel stuk in de krant deze week. 
Niks verwonderlijks natuurlijk maar op de wat langere termijn komen de lonen in de CAO onder druk staan, te beginnen met de transport en de landbouw sectors.
Ik hoor er al enkelen hoera roepen, dan worden de prijzen lager en gaan we erop vooruit, zelf werken ze niet in een van die sectoren. 
Maar op de langere termijn snappen ze ook niet wat het nu echt betekent. Waarschijnlijk nooit in een van die landen geweest of zo.
In bijvoorbeeld is veel meer plek dan hier en een slimme Pool kan, met of zonder hulp, zo maar een uitgebreid kassenstelsel opzetten daarginds, het vak leren we hem hier wel. Uiteraard gaat dat ook op voor het transport, net als in zoveel sectoren, we verkopen Holland maar leeg, verdwijnt de werkgelegenheid. Hetgeen we hier zo hard nodig hebben laten we wel brengen door ze. Zolang als we dat kunnen betalen.
Oftewel, we zijn beetje bij beetje bezig te gaan horen straks tot de lagelonenlanden van de EU. Of op zijn minst tot een land met een welvaart van Oost-Europa nu, en dat is schreiend. 
Degene die nu roepen dat we deze dingen moeten doen voor de toekomst van onze kinderen kijken alleen naar hun de eigen situatie nu. Zij werken niet in die sectoren waar als eerste die klappen gaan vallen of nu al vallen. Dat zijn nu juist de lui die nu misbruik maken van die Polen en voor een schijntje hun huis of zo laten verbouwen, het liefste zwart natuurlijk.En anders voor de helft betaalt door de belastingaftrek.

Het rijk controleert, dmv arbeidsinspectie alleen maar op het minimumloon. CAO moeten partijen, wg en wn zelf doen. Hoe er meer wordt omgegaan is allang bekend. Het waren en zijn al sectoren waar oplichting en ontduikingen schering en inslag zijn, dus dat wordt alleen maar erger. En maar heel hard roepen dat die Hollanders er niet aan de slag willen. Steen en been klagen dat ze toch geen mensen kunnen vinden en dan mogen ze weer een stel Polen laten komen voor minder dan de helft van het geld.
Maakt toch niet uit, we betalen de WW en dergelijke wel voor die mensen die niet mogen en maken onszelf wijs dat we goedkoper uit zijn.

Dat het uitgerekent en Belg moest zijn die gisteravond in NOVA die Hollanders eens flink de les las vond ik wel een goeie, maar helaas, met de huidige coalitie kan je net zo vrolijk tegen een groep bavianen wat proberen uit te leggen. Het gaat in Nederland alleen nog maar om geld, belangrijk natuurllijk, maar in tegenstelling tot andere landen zijn er grote delen hier die het hebben over lagere prijzen en dus minder inkomsten. Ook voor de staat dus.

Maar let op, de uitgaven gaan ook stijgen straks. De eerste tippelaarsters zijn al opgemerkt, het worden vanzelf kinderen hoor, net als richting Praag. Pappa voor een schijntje in de (land)bouw, moeders ook nog wat en de kids langs de weg. Velen zullen het dadelijk wel onze welvaart noemen, houden die ook van die kids of zo?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nederland loopt leeg.
Steeds meer bedrijven zijn verkocht aan, of worden afhankelijk van het buitenland, zelfs de energie gaat eraan als we niet uitkijken en we Brinkhorst laten spelen met zijn waanideeen.

Je zal maar bij Netcar werken nu en je baantje staat op de tocht. Er gaan er minimaal 1000 uit en de rest loopt heel groot risico.
Je bent 42 jaar, 2 kids op het voortgezet onderwijs, je huis half betaald, en nu dreigt er 3 jaar WW oftwel 70%. Vervangende werkgelegenheid is er niet en Brinkhorst wil er over gaan nadenken nadat de Japanners met een goed voorstel komen. Maw, die moeten investeren, het rijk is dat niet bijster van plan.
Natuurlijk gaan die Japanners dadelijk grof investeren om toch die Hollenders maar aan het werk te houden ten koste van hun eigen werkgelegeheid, logisch toch.
Ander werk, zo ver het er al is laten we invullen door Polen en zo iemand mag maar zien. Zou er, buiten die mensen zelf, iemand begrijpen wat die mensen nu meemaken?
Zou iemand doorhebben dat er daar werelden instorten? Dat hun kinderen nu worden opgeleidt voor de WW of het minimumloon?

Hopelijk niet maar wat is er wat er dreigt voor die mensen of op zijn minst door het hoofd spookt? Huis onder je kont uitverkocht met een nodige restschuld. Kids die de opleiding misschien kunnen afmaken, schuldhulpverlening en een maatschappij die ropet dat ze luie donders zijn en maar gewoon moeten gaan werken. desnoods als invalkracht als er plots een Pool ziek wordt of zo. 
Wat een gelijk had die Belg gisteravond toen hij zei dat we dadelijk zoveel marktwerking hebben dat we geen markt meer hebben. Liberalisering noemen we het. Het wordt steeds meer een andere woord voor ieder voor zich en vooral niet naar een ander omzien. Graaien wat je kan, ook over de smalle ruggen van anderen, die zich moeilijk kunnen weren. 
Die duizend mensen nu bij Nedcar zullen toch wel op de huidige coalitie stemmen straks met D'66 in het bijzonder? Net als natuurlijk de mensen in Noorden waar die langbeloofde lijn nu niet komt. Ook in Groningen en Friesland willen ze maar niet snappen dat Nederland alleen maar bestaat uit de Randstad blijkbaar.

Pechtold toch maar lijsttrekker maken? Misschien dat hij straks weer durft te zeggen wat een vies zooitje het is daar in den Haag? Wie weet.

Ger







**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list