Teletekst: D66 verdeeld over burgemeesters

Kees van Loon k.vanloon at WANADOO.NL
Mon Mar 7 19:18:38 CET 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Het zal weinigen zijn ontgaan: de gekozen burgemeester is weer volop in debat. De directe aanleiding is dat de fractievoorzitter van de PVDA in de Eerste Kamer, Han Noten, heeft gedreigd om op 22 maart tegen de zgn. deconstitutionalisering van de benoemingsprocedure te zullen stemmen, als er niet enkele wijzigingen worden aangebracht in het wetsvoorstel dat de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester zal gaan regelen.

De reactie daarop van de D66-fractie in de Tweede Kamer, bij monde van fractievoorzitter Boris Dittrich, is de volgende:

-          Het uit de Grondwet schrappen van de Kroonbenoeming moet los worden gezien van de invulling - bij latere wet - van een nieuwe vorm van verkiezing van de burgemeester. Iedereen, ook de PVDA, moet zich realiseren dat deconstitutionalisering in ieder geval noodzakelijk is, welke vorm van verkiezing een bepaalde partij dan ook voorstaat. De PVDA toont nu merkwaardig draaigedrag: de Eerste-Kamerfractie van de sociaal-democraten heeft namelijk al in eerste lezing vóór gestemd. Het lijkt erop dat, in het zicht van de haven, de PvdA aan de behoudzuchtige oproep van Hans Wiegel gehoor geeft. Het is in Nederland verdraaid lastig om een bres te slaan in de achterkamertjespolitiek bij burgemeestersbenoemingen. De PvdA bewijst met haar bezwaren dat zij liever kiest voor een conservatieve lijn dan, net als D66, Nederland bestuurlijk te vernieuwen.

-          Voor D66 staat voorop dat de invoering van de gekozen burgemeester nog deze kabinetsperiode moet plaatsvinden en dat de invoering snel, substantieel en onomkeerbaar moet zijn. Het is aan de Minister van Bestuurlijke Vernieuwing, Thom de Graaf, om na de deconstitutionalisering met een wetsvoorstel te komen dat op een meerderheid kan rekenen. De fractie zal zijn voorstellen afwachten.

Ook onze woordvoerder bestuurlijke vernieuwing, Boris van der Ham, en onze fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Eddy Schuyer, staan volledig en zonder voorbehoud achter deze benaderingswijze.

Arjen de Wolff
Ambtelijk secretaris en coördinator politieke strategie
Tweede Kamerfractie D66
Binnenhof 1a
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T (070) 318 36 40/30 66
F (070) 318 36 25
E a.dwolff at tweedekamer.nl
I www.parlement.nl; www.d66.nl
M 06 26040725







========================================
Message date : 07-03-2005 19:16
>From : "Dr. Marc-Alexander Fluks" 

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********


More information about the D66 mailing list