En dat heet democratie...

Aris B. B.Aris at TWEEDEKAMER.NL
Thu Sep 30 12:51:03 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Ger,

Nounounou wat een tirade. Even een paar puntjes ter verdediging van de "Haagse D66-ers".
*) Het Referendum

  In het regeerakkoord stond dat de Tijdeklijke Referendumwet van Paars II niet verlengd of door een andere referendumwet vervangen moest worden. Dat was een prijs die wij moesten betalen om tot het kabinet toe te treden. Het is dus niets wat je Thom als minister kunt verwijten; en ten tijde van de formatie-onderhandelingen was hij ook geen partijleider meer, maar wel één van onze drie onderhandelaars. Wat die drie deden werd eerst door de fractie en later door een grote meerderheid van het D66-congres gefiatteerd.
  Overigens ben ik het persoonlijk volstrekt met bv. Groen Links eens dat de oppositie, zolang die Tijdelijke Wet er nog is, ervan gebruik moet maken om te proberen een referendum tegen dit beleid uit te laten schrijven. Dat zal het maatschappelijk debat over het kabinetsbeleid aalleen maar ten goede komen. Ik ben als iemand van de D66 Kamerfractie volstrekt bereid om mee het land in te trekken om het D66-standpunt te helpen verdedigen; "bring it on...!".

APB en achterkamertjes-monisme

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) zijn nooit het toneel van "slippertjes met de oppositie" van welke regeringspartij ook. Het is eerder de gelegenheid voor alle fracties, hun standpunt op hoofdpunten van het uiteengezette regeringsbeleid te geven.
  De voornaamste reden dat regeringspartijen erg weinig geneigd zijn bij APB met oppositiepartijen samen te werken, is het oude spreekwoord "Wat gij niet wilt dat U geschiedt...". Als je coalitiegenoten bij het parlementaire hoogtepunt dat de APB zijn, jou op een profileringspunt de voet dwars zetten door een slippertje met oppositiefracties, is dat zowel een forse deuk in  jouw profiel als en forse schop tegen de stabiliteit van de zittende coalitie. Als één partij daarmee begint, kan iedereen elkaar punten gaan afvangen. Dat wordt een chaos van onderling inconsistente Kameruitspraken. Er is dan zelfs voor één jaar geen beleid meer te vormen dat uitvoerbaar blijft.

  D66 was altijd al tegen de bezuiniging op Onderwijs-Achterstanden (immers onderdeel van het door onze mensen: Kohnstamm en Van Boxtel, opgebouwde Grote Steden- & Integratiebeleid: GSI-beleid); de partij heeft dat in de goedkeuringsresolutie voor het concept-Regeerakkoord neergelegd en de fractie heeft deze tegenzin altijd uitgedragen. Nu ze volgens het regeerakkoord aan de orde was, en uit de 25 "grote Steden" waar het GSI op van toepassing is protesten komen van wethouders en burgemeesters van CDA en VVD, was er ineens het draagvlak om dit punt van tafel te werken.
  D66 heeft zich altijd geprofileerd op het feit dat ze méér in Onderwijs wilde investeren dan bv. Wouter Bos in zijn Verkiezingsprogram en in zijn (verslag van zijn) formatie-onderhandelingen van 2003 stelde dat de PvdA wilde doen.

  Onderwijs is historisch ook een liberaal punt: Openbaar Onderwijs kwam van de Liberalen. 
*) eerst had je de Patriotten als Van der Palm die 1806 deze onderwijssoort invoerde compleet met Inspecteurs; 
*) later had je liberale Kamerleden als W.R. Van Hoevell die naast Thorbecke in de Kamerbankjes zat; 
*) vanaf 1780 had je een liberale grassroots-beweging als de Maatschappij tot Nut van't Algemeen waarvan de Nutsseminaries de eerste PABO's van Nederland waren (en gedurende de hele 19de eeuw waren ze vrijwel de enige opleidingen voor het Openbaar Basisonderwijs);
*)en de Radicale Bonders en VDB-ers (kortom: sociaal-liberalen) die het volksonderwijs rond 1890 hielpen op- en uitbouwen. 
   De Sociaaldemocraten wilden tot 1918 in geen enkel gemeentebestuur zitten omdat ze pas na de Revolutionaire omverwerping van het Kapitalisme wilden regeren; toen ze vanaf 1918 wel begonnen wethouders te leveren namen die het door Sociaal-Liberalen opgebouwde Openbaar Onderwijs over.

  Zodra tegen de zomer de kabinetsvoornemens bekend werden om nog meer op Onderwijs te bezuinigen en kostenverhogingen in het Hoger onderwijs in te voeren protesteerde de D66-fractie daar publiekelijk tegen. Men deed het op dat front dus ineens heel wat rustiger. Toen de Miljoenen-Nota uitlekte verschenen D66-Kamerleden in alle journaals en actualiteiten-rubrieken om nogmaals ons portest aan te tekenen; ook bij het CDA zag men de HO-punten niet zitten.
  CDA en VVD hebben vorig jaar publiekelijk gekibbeld over de toegankelijkheid van de huisarts en daardoor tijdens de APB niets op dat punt bereikt; pas later in het jaar konden ze tot overeenstemming komen. Om dat te voorkomen wilden CDA en VVD nu overleg over regeringsfractie-wensen zodra e Miljoenen-Nota bekend werd. De D66-Kamerfractie maakte van dat overleg (dat duidelijk vorig jaar niet plaatsgevonden had) gebruik om onze punten op Onderwijs, Cultuur en Film-financiering binnen te halen. 

Zalms omgang met interrupties uit de Kamer
  Dat Boris Dittrich zich tekort gedaan voelde bewijst dat de D66 Kamerfractie het ook niet eens was met de manier waarop "We voeren hem niet Uit"-Zalm  met de Kamer omging. Als ook een D66-minister zich ermee bemoeid had, had dat alleen tot een felle ruzie in Vak K geleid, maar Zalm kennende zou het weinig verbeterd hebben. Het zou zelfs zijn bereidheid om D66-wensen te voldoen kunnen be-invloeden...
  Wil je onze onderwijs-succesjes opofferen aan het mogelijke recht van een D66-minister, die eigenzinnige Zalm te interrumperen? Is dat proportioneel of is dat zinloze symboolpolitiek?


Bernard Aris


-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: owner-d66 at NIC.SURFNET.NL [mailto:owner-d66 at NIC.SURFNET.NL] Namens Ger
Verzonden: donderdag 30 september 2004 11:22
Aan: D66 at NIC.SURFNET.NL
Onderwerp: En dat heet democratie

REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Wat een ongelooflijk toneelspelletje was het de afgelopen twee dagen zeg. De achterkamertjespolitiek werd toch af gezworen.
Waarom eigenlijk nog algemene beschouwingen? Een voorgekookte opzet waarin steeds meer duidelijk werd en wordt dat D66 er weer net zo hard aan meedoet. Helemaal zinloos dat ouwehoeren twee dagen. Het kabinet komt met een pakket en verteld de coalitiepartijen waar ze kunnen scoren en Zalm is de regisseur van het toneelspelletje. Een democratie waarin de oppositie na het tot stand komen van het kabinet 4 jaar naar huis kan gaan. Het zal niet allemaal goed zijn geweest maar ook de goede, betere zaken uit de tegenbegrotingen worden weggehoond want WIJ, de coalitie, hebben alleen de wijsheid in pacht. Het gaat nergens meer om het Nederlandse belang maar om het belang van de coalitiepartijen. En D66 komt daarin ook maar heel weinig aan bod.
Het kabinet is tegen welke vorm van referenda dan ook, zei Zalm letterlijk. En daar zit je dan Thommetje, compleet voor l*l. Af als een gieter en hij blijft stoïcijns zitten kijken of dat hij water ziet branden. Dictator Zalm lacht het gewoon weg. 
Balkenende kan maar beter aan Bush vragen om ook Nederland binnen te vallen om er de democratie te brengen, we moeten af van deze dictatuur. 
Dat is ook niet alles natuurlijk en we kunnen dat maar beter zelf gaan doen, beginnende op aanstaande zaterdag op het Museumplein.
De normen worden ons opgelegd en de waarden steken ze zelf in de zak.
Niet eens het fatsoen had Zalm verschillende keren om kamerleden van de oppositie gewoon antwoord te geven en waar het al te moeilijk werd had hij een beschermheer aan de kamervoorzitter Wijsglas.  Zo erg zelfs dat zelfs Dittrich zich tekort gedaan voelde. 
Alles bijeen gewoon een beschamende vertoning voor een democratie die het eigenlijk hoort te zijn. 

Ik mag hopen dat de vakbonden en andere organisaties de handen nu echt ineen slaan en doorpakken nu. Dit kabinet moet verdwijnen en snel ook. Het helpt ons land helemaal naar de knoppen. Er telt nog maar een ding als we ze moeten geloven, de lange termijn. Dat mensen sociaal en financieel op de korte termijn volledig naar de knoppen gaan is niet van belang. 
Zalm vraagt offers aan de burger, lees je dan in het nieuws. Hij vraagt ze niet eens, hij offert de burgers zelf op. Hoe kweek je criminelen en van der G-tjes? Neem de burger maar alles af en laat ze verrekken. De helft van de burgers zo hoorden we vanochtend kunnen hun rekeningen niet meer op tijd betalen. Een kleiner deel kan ze helemaal niet meer overzien. 
Zullen we massaal maar gaan weigeren om bepaalde rekeningen niet meer te betalen? ABWZ-premie massaal niet meer voldoen bijvoorbeeld? OZB, wegenbelasting etc?
Staat er dadelijk een "Fortuyn" in de goede zin van het woord op? Ik mag het hopen, dit kabinet vraagt erom. 
De honger is terug in het land, verborgen misschien maar sommigen durven ermee naar buiten te komen. Oude van dagen die doordeweeks maar een boterhammetje eten ipv van warm eten. WAO-ers die overgebleven voedsel inzamelen voor uitkeringsgerechtigden.
Mensen die hun gezonde tanden maar laten trekken omdat een andere behandeling niet te betalen is door ze. Zieke mensen die we straffen omdat ze ziek zijn geworden. Mensen die zich 40 of 50 jaar de rug kapot gewerkt hebben storten we in de armoedebak in het belang van hun kinderen.
Kortom, om je dood te schamen. 

Gisteren gelezen in het blaadje van het UWV. mensen die in een rolstoel zitten kunnen 100% worden goedgekeurd als ze voordat ze ziek werden te weinig verdienden. Hoe ziek je bent is afhankelijk van hetgeen je verdiende. De mens is nog slecht een economisch product, dat je weggooit als de waarde is afgenomen. Dat bedoelt dit kabinet dus met normen en waarden. De norm is hetgeen je verdiende en de waarde is wat je nog economisch kan opleveren. Zit dat onder een bepaalde norm dat mag je naar de afvalverwerking.
7000 Functies hebben we in het systeem CBBS zitten zo schrijft men. Wie zet die erin en wie controleert of die wel kloppen? Er hoeven er maar 3 van elke geduide functie van te bestaan in heel Nederland om er vervolgens duizenden mensen ermee af te schatten. Een rechtvaardig systeem roept de nationale clown de Geus dan.
Mensen die veel verdienden voordat men noodgedwongen moest aankloppen bij de WAO worden met rust gelaten door dit systeem. Iemand met precies dezelfde medische gebreken en klachten wordt 100% goedgekeurd. Rechtvaardig systeem zegt de clown weer.

Allemaal in het belang van de toekomst van onze kinderen roept het kabinet. De mensen van nu leven niet meer blijkbaar en hun kinderen hebben zo geen toekomst meer. De rijken moeten rijker en de armen nemen we het laatste beetje ook nog af. 

Geef mijn portie maar aan fikkie.

Ger




**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********


Disclaimer (http://www.tweedekamer.nl/applicaties/disclaimer_e_mail/index.jsp)
Indien u de link niet kunt openen, neemt u dan contact op met telefoonnummer 070-3182211. Meer informatie vindt u op de website www.tweedekamer.nl
If you are unable to access the link, please dial +31 70 3182211. Additional information is available on the website www.tweedekamer.nl and www.houseofrepresentatives.nl

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********


More information about the D66 mailing list