Van de tandarts naar de specialist, dat is lekker bezuinigen

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Tue Oct 19 22:13:04 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Ajax wint toch van Israel  dus ik heb even gekeken.

Er komt 1 verplichte basisverzekering in 2006 waar ziekenfondsers, particulier verzekerden, en ambtenaren, alle volwassenen, verplicht ingaan.

Het verplichte basispakket wordt ongeveer het ziekenfondspakket. Verzekeraars gaan concurreren op de nominale premie door te onderhandelen met zorgaanbieders en hebben een acceptatieplicht.

De (nominale) premie per volwassene wordt 1000 tot 1100 euro per jaar.

Een zorgtoeslag wordt via de belastingen uitbetaald, naar ik hoop niet aan degenen die vrijwillig geen inkomen verwerven,maar ik vrees het. Want alle alleenstaanden krijgen een zorgtoeslag van de belastingen van 300 euro per jaar, gehuwden en samenwonenden 900... Hellup...
Hup studenten, altijd samenwonenen! Krijg je altijd meer.

Waarom twee samenwonenden of ze wel of niet werken en meebetalen een toeslag voor een derde alleenstaande mogen scoren, een raadsel. In feite een alleenstaandenbelastingstraf van 300 of 150 euro per jaar dus... En ik ben bang een subsidie voor geen inkomen verwerven van 600 euro per jaar voor niet werken als partner. Het zal wel een compensatie zijn dat nu ziekenfondsverzekerden een niet werkende partner helemaal gratis meeverzekeren, en slimme parttime studenten en anderen heel goedkoop verzekerd zijn, maar het blijft cru dat twee alleenstaanden meer belasting zullen betalen en minder toeslag krijgen dan wanneer ze gaan samenwonen. De wereld op zijn kop, de zwakste schouders... PvdA- en CDA-beleid...
Nu heb je dat grote voordeel op kosten van anderen alleen als de partner helemaal niet werkt of heel erg weinig, en parttime alleenstaanden en studenten dus ook.

Ik hoop dat de toeslag nominaal is en niet hoger als je meer verdient en je in een hogere schijf valt, maar dat geloof ik wel. Anders heette het wel aftrek. In feite betalen de belastingbetalers dus rijk en arm 300 euro of als je samenwoont 450 euro ongeacht je loon en inkomen, maar betaalt iedereen wel dezelfde nominale premie per verzekeraar, en huppen alle verzekerden zonder acceptatiebeperking naar de voor hun concurrendste. Wat een verspilling van het belastingtarief tot 450 euro...

Ik zou alleen de onvrijwillig lage inkomens met uitkering (dus die toch belasting betalen) gaan subsidiëren en meer dan nu alle. En geen toeslag maar een basisaftrek die niet overdraagbaar is als je niet werkt. Woon je samen en werkt er één niet, prima hoor, is het een minimumloon, dan heeft de werkende een basisaftrek, gelijk aan het niet betalen van belasting voordat je je eigen premie verdiend hebt. Laat je je partner voor jou betalen, mag hoor, maar waarom anderen daarvoor 600 euro laten dokken??
Getsie oude PvdA- en CDA-politiek, moeten we niet doen :)

Bijstandsgerechtigden en ww-ers enzo krijgen hun nominale premie uit de uitkering, minimumloners en uitkeringers betalen geen belasting over hun loon of uitkering om de eigen premie te betalen. Je partner regel je zelf maar en niet op kosten van anderen, partners met een bijstandsuitkering hebben al hun eigen deel. En AOW-ers? Die ook, ieder de helft van wat ze samen krijgen. Niemand betaalt dus belasting over het deel van het inkomen of vermogen voor de eigen ziektekostenpremie. Betaal je helemaal geen belasting dan ben je dus geen AOW-er of bijstandsgerechtigde en waarom zouden anderen je dan moeten spekken??

Fritz


  ----- Original Message ----- 
  From: Mark Giebels 
  To: fritz at rikxoort.demon.nl ; mark at giebels.org ; gmw.arts at home.nl ; D66 at nic.surfnet.nl 
  Sent: Tuesday, October 19, 2004 9:30 PM
  Subject: Re: Van de tandarts naar de specialist, dat is lekker bezuinigen



  Ik heb altijd begrepen dat VVD, CDA en D66 tegen inkomensafhankelijke premies zijn. De compensatie voor de lagere inkomens moet via de belastingen gecompenseerd worden, tenminste als het aan D66 ligt. Dus ik neem aan dat dit kabinet die richting in is geslagen. Maar ik heb het ook niet echt gevolgd.

  Groeten,
  Mark 

  <-----Original Message-----> 
  >From: Fritz van Rikxoort
  >Sent: 10/19/2004 12:35:13 PM
  >To: mark at giebels.org;gmw.arts at home.nl;D66 at nic.surfnet.nl
  >Subject: Re: Van de tandarts naar de specialist, dat is lekker bezuinigen
  >
  >We zijn op hoofdlijnen helemaal eens, Mark,
  >
  >Zowel wat betreft betaalbaarheid en financieringsvormen als hoofdcriteria 
  >voor wat wel en niet verplicht in het basispakket zou moeten, maar het 
  >nieuwe basiszorgstelsel voor iedereen en niet alleen sommige werknemers 
  >onder de loongrens nu verplicht in een ziekenfonds, waar het kabinet mee 
  >komt, kent niemand nog precies. Of heb ik iets gemist?
  >
  >God verhoede dat het inkomensafhankelijk gefinancierd gaat worden, dan 
  >blijft het lonen niet te werken of minder te verdienen, en gaat net als bij 
  >het ziekenfonds de kwaliteit van de zorg of het pakket eraan. Want 
  >basispakket en ziekenfonds of niet, of er per verrichting wordt betaald en 
  >

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list