Bouwbedrijven worden niet vervolgd.

Ger gmw.arts at HOME.NL
Tue Oct 12 08:26:56 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

ROTTERDAM (ANP) - De vier bouwbedrijven die in Rotterdam terechtstaan in de bouwfraudezaak worden niet vervolgd voor het plegen van vooroverleg. Dat geldt ook voor één van de managers van BAM. Dat heeft rechtbankpresident P. Hofmeijer-Rutten maandag bekendgemaakt. 

Wat de rechtbank betreft zijn de beschuldigingen tegen de wegenbouwers Heijmans Infrastructuur, BAM, Koop Tjuchem en KWS verjaard, evenals die tegen de manager van BAM. Eerder was dat al het geval met drie directeuren van Heijmans. 

Dat de bouwbedrijven niet voor vooroverleg worden vervolgd, is volgens de advocaten een ,,gevoelige nederlaag'' voor het OM. ,,Iedereen denkt bij de bouwfraude aan het illegale vooroverleg. Het feit dat dit nu afvalt, heeft mogelijk een domino-effect op de andere beschuldigingen'', aldus één van hen. 

Andere beschuldigingen

Tegen de bedrijven gelden nog wel beschuldigingen als oplichting en valsheid in geschrifte. Het OM wilde niet reageren op het besluit van de rechtbank. Officier van justitie M. Koelwijn hield elk commentaar voor zich. 

Het OM heeft verzuimd de verdachten bijtijds op de goede manier te laten weten dat ze verdacht waren in deze zaak. De verjaringstermijn van de beschuldiging van vooroverleg liep af zes jaar na 29 april 1997, de laatste datum die in de dagvaardingen staat vermeld. Dat betekent dat uiterlijk op diezelfde dag in 2003 voor hen duidelijk moest zijn dat Justitie hen beschuldigde van illegaal vooroverleg. Volgens de rechtbank was het OM wel op tijd bij de andere managers - de drie van Koop Tjuchem, de vier van KWS en de andere verdachte van BAM. 

Het betreffende artikel stamt nog uit de per 1998 afgeschafte Wet Economische Mededinging. Die stelt opzettelijk karteloverleg strafbaar met maximaal 2 jaar gevangenisstraf of 45.000 euro boete.

*****************************************************

Het stinkt verschrikkelijk in dit land.

Ger


**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list