Hoe makkelijk het is in dit klotelandje

Ger gmw.arts at HOME.NL
Thu Nov 25 13:15:44 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

In een eerder mail zei ik al dat ik voorbeelden kende van hoe makkelijk het kwaadwillende wordt gemaakt hier, een voorbeeld.

Indien je een bekeuring uit hebt staan en je wordt aangehouden wordt je desnoods vastgezet totdat er betaald is. Indien je veroordeeld bent door de rechter dat je iemand anders moet betalen moet het slachtoffer maar zien dat die zijn geld krijgt, uitspraak of niet. 

Iemand is zo bereidwillig om iemand uit een grote financiel nood te helpen en leent iemand 10.000 euro. Netjes wordt er een contractje gemaakt en als onderpand wordt het paspoort van de persoon afgegeven. De afpraak is rentevrij tenzij er niet betaald wordt en per maand zal er 250 euro worden betaald.
Van het terugbetalen komt niks en na een jaar gaat de gedupeerde naar een advocaat. Het aandringen van de advocaat helpt ook niet en er wordt een gang gemaakt naar de rechter. Die veroordeeld die persoon tot de betaling van het geleende bedrag, rente en advocaat en gerechtskosten.
Die kosten moeten wel eerst worden voldaan door de eiser welke die dan moet terughalen bij de wanbetaler.
Die is inmiddels zo slim geweest zich te laten uitschrijven bij, in dit geval haar gemeente en woont nu bij haar ex-echtgenoot, nota bene in de dezelfde gemeente.
Nu zou normaal de gerechtsdeurwaarder de uitspraak moeten betkenen bij de wanbetaalster maar ja, er is geen geregistreer adres. Hij kan op goed geluk naar het adres van de ex toegaan maar moet haar dan persoonlijk thuis treffen. Is dat niet het geval dan kost het de eiser elke keer ongeveer 79 euro aan kosten voor die deurwaarder.
De eiser in inmidels al ruim 2000 euro kwijt aan de advocaat etc. en ziet het niet langer zitten om nog veel geld er aan te spenderen en gelooft op deze manier niet meer zijn geld nog ooit terug te zien. Regelmatige checking van het bevolkingsregeister door de advocaat (een ander mag dat niet ivm de privacy) kost telkens een bom geld voor de advocaat.
De uitspraak is 5 jaar geldig en de eiser moet eigenlijk tegelmatig aanmanen, maar ja waar? Ze woont officieel nergens.
De gemeente attent gemaakt op het illegaal wonen aldaar zet ook geen zoden aan de dijk. Er gebeurt simpelweg niets mee. Eerder wordt er zeer bedenkelijk gekeken naar de eiser omdat die het inmiddels verlopen paspoort van de wanbetaalster in bezit heeft, want dat mag niet.

En nu?
De eiser raakt het gevoel van recht in dit klotelandje kwijt en zoekt een andere weg. Een of ander loeche incassobureautje die voor de helft van het teoed de centen er wel uithalen, desnoods slaan. Of hij raakt zelf dusdanig boos dat hij haar wat aandoet.
Wie kan me vertellen wie vervolgens de grote crimineel is die zwaar bestraft moet worden? Juist ja, eigen schuld dus. 
Volgens mij heeft zo iemand al heel vaak een doodswens uitgesproken, wat we nu zo graag strafbaar willen stellen.



**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list