Het UWV krijgt het moeilijk

Ger gmw.arts at HOME.NL
Wed Nov 10 08:20:09 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Gisteren is de mondelinge uitspraak geweest van de Centrale Raad van Beroep over het enkele jaren gelden ingevoerde CBBS-systeem dat het oude FIS-systeem heeft vervangen. De preciese motivatie is nog niet bekend maar wel dat de Raad van mening is dat het CBBS aan alle kanten rammelt.
Dit kan dus betekenen dat vele 10.000-den keuringen en herkeuringen teniet worden gedaan en men opnieuw mag beginnen. Dat het vermoeden dat het nieuwe systeem is ingevoerd om meer zieke mensen toch buiten de WAO de houden terwijl men op geen enkele wijze kan controleren of dat wel terecht gebeur(t)de.

Het leert ons dus ook dat we de overheid en haar uitvoeringsorganisties uiterst moeten wantrouwen daar men de burger probeert te belazeren waar ze bij zitten. Ik zei het al eerder hier, met diverse ervaringen, ook bij de bestuursrechter, er klop geen bal van. Al die 7600 functies in het CBBS zijn niet traseerbaar, niemand kan nagaan of ze daadwerkelijk bestaan en in welke aantallen. En toch wordt daar de restcapaciteit van zieke mensen mee bepaalt en dus de hoogte van de uitkering.

Even een voorbeeld van een zeer veel gebruikte functie dan maar.
Erg in zwang is bij zogenaamde arbeidsdeskundigen op dit moment de "printplaatmonteur". Ik schreef laatst al een keer over iemand die deze functie kreeg geduid terwijl de man een ernstige vorm van Parkingson had, zie je het al voor je.
Navraag bij Philips en dergelijke leert ons dat die functie al vele jaren compleet is geautomatiseerd. De huidige electronicaonderdelen, zo zegt men, zijn tegenwoordig dusdanig gevoelig dat de statische electriciteit die ieder mens heeft ze onmiddelijk zouden vernielen. Zelfs reparaties aan printplaten kent men niet meer, geheel vervangen is goedkoper. De moderne onderdelen, weerstanden, condensators, dioden etc, zijn ook dusdanig van klein formaat dat het bijna onmogelijk is dit handmatig te doen, laat staan in een snel genoeg tempo. mensen zouden een hele precieze motoriek moeten hebben om dit te kunnen. Het UWV gaat er van uit dat iedereen dat dan ook maar heeft. Bij de geduide functie staat, in de beslissingen van het UWV, dat er in Nederland 20 van deze functies zouden bestaan. Dat zou overeen kunnen komen met het aantal procesoperaters die de volledig geautomatiseerde systemen bedienen. mensen met een gespecialeerde HBO-opleiding, maar volgens het CBBS is er geen opleiding vereist.
Toch worden op die functie heel veel mensen momenteel afgeschat terwijl de functie niet meer bestaat in Nederland maar dat is nu juist niet te controleren in het CBBS. Zo zijn er nog heel wat functies te noemen.  Het UWV zet de functie in het systeem en dan is het blijkbaar gewoon zo. Zelfs de hoogste rechters in ons land bleken niet in staat de juistheid van de restcapaciteit die was uitgesproken door het UWV te controleren. 
Op de meeste vragen, welke een uur lang gesteld zijn door de Raad aan medewerkers van het UWV kon men op geen enkele wijze antwoorden.

Het is momenteel een kwestie van de fantasie van de arbeidsdeskundigen. Als, als als, er een werkgever zou zijn die bereid is om vele aanpassingen aan de werkplekken te realiseren, en de snelheid van de producties zouden verlaagd worden, etc etc, dan zou die functie geschikt zijn voor mensen en dus blijkt dat je kan werken.

Nog een leuk voorbeeld.
Iemand met behoorlijke rugklachten, kan niet lang lopen, geen trappen, maar ook niet te lang in een houding zitten. Hij mag volgens het medisch inzicht van de keuringarts geen schokken ontvangen, slecht enkele keren per dag bukken, slechts kleine gewichten tillen etc.
De arbeidsdeskundige:
Geduide functie, chauffeur speciaal vervoer. Oftewel maaltijden rondbrengen ihkv tafeltje dekje. Afgezien dat dit in zeer veel gevallen gebeurd door vrijwilligers, gepensioneerden ed.
Dat wil zeggen, als er geen verkeersdrempels zouden bestaan op de route die deze persoon krijgt, als alle klanten op de begane grond zouden wonen of alle flats van een lift voorzien zouden zijn, als de auto een aangepaste stoel heeft, als de frequentie van in en uitstappen beperkt zou zijn, maar ook weer niet te beperkt zodat de persoon niet telang achter elkaar hoeft te zitten (dus ook geen vaststaand verkeer in de stad zou voorkomen), dan zou hij deze functie kunnen vervullen. 
En dus wordt de persoon daarop afgeschat.

Ik denk dat dergelijke mensen niet behoren te werken bij het UWV maar in de Efteling in het sprookjesbos.

Ger




**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list