In the getto's

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Thu Nov 4 10:18:34 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

'Gewoon, een invalletje. Niks bijzonders'
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1099498081163.html

Een paar straten waar na de moord op Theo wat arrestaties zijn verricht en invallen zijn gedaan zijn in de eerste buurt waar "we" in 1994, in dat grootste eerste getto-in-wording, de stedelijke vernieuwing van de na-oorlogse wijken begonnen. (Ik was daar als D66-wethouder verantwoordelijk voor.) De witten en de beter-gestelde allochtonen waren of trokken toen al weg. Dat zijn de wijken die nu de 100 % moslim naderen, onze eigen getto's. Ontstaan door de combinatie van de concentratie van migratie in de grote steden en door de versnipperde sociale woningbouwcorporaties die dat weer concentreerden in enkele wijkenmet een monotoon woningbestand. Waardoor de ontsporingen en bekende rellen, en apartheid kon ontstaan, vanuit de getto's,waar wit en zwart, moslim en wsterse cultuur, niet meer botsten en tot wederzijdse integratie kwamen.

Er is niets mis met de meeste moslims, net zo min als met edeniet-moslims die bang zijn voor dejurken en de burka's,en de bomberjacks. Maar het is goed fout dat er zulke apartheid is, gescheiden samenlevingen in aparte buurten. Vanwaar bendes uit geisoleerde groepen hun terreur uitoefenen in heel Amsterdam-West (de straten in hun getto's waren al van hen) tot in het centrum. Waardoor we de grip kwijtraakten op onze samenleving in Amsterdam en nu bijna iedereen terecht bang is voor de bedreigingen, aanrandigen en messen op de keel, hun keppeltje niet meer op durven, niet meer als vrouw overal en altijd durven komen, of als witte jongere, of als gezin, of als homo selectief te zijn waar zich te laten uitschelden en achtervolgen en waar dat al te onveilig is.

Integratie van minderheden in de groepensamenleving is belangrijk om uitwassen als straatterreur van bendes tot en met islamo-extremisme te voorkomen, althans te kunnen bestrijden, omdat het nog niet geisoleerd en geconcentreerd ziczhelf lanceert. Want dan krijg je de massale rellen zoals in 1998 als je al eens wilt ingrijpen om de straat terug te geven aan de gewone brugers. Dan is het onbeheersbaar geworden.

Fritz

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list