[D66 zoekt toenadering inzake Irak]
Hein van Meeteren
heinwvm at CHELLO.NL
Sun May 16 13:04:17 CEST 2004
REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl
Een paar vragen nog, Bert, als t mag:
At 12:16 16-05-2004 +0200, Bert Bakker wrote:
>REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl
>-een unanieme resolutie van de Veiligheidsraad met een duidelijk mandaat en
>legitimatie voor de aanwezigheid van buitenlandse troepen;
Dus: unanimiteit: geen enkele tegenstem? Ook geen onthoudingen? Even voor de duidelijkheid, want dat betekent unanimiteit: alle leden vóór. En: wat is een duidelijk mandaat? Een concreet in de tijd en in bevoegdheden geconcretiseerd stappenplan tot overgang? Accepteer je onduidelijkheden in de zin van if...then voorbehouden?
>-een centrale rol van de VN in Irak zelf (opheffing Central Provisional
>Authority van de Amerikanen/Britten);
Betekent dit dat je ook de Britten en de Amerikanen wilt zien ónder een VN bevelsstructuur? Wie neemt de taak/rol over van de CA? Wat doe je met de zware invloed van de Amerikanen op de overgangsregering? Wat doe je met de zware invloed van de coalition op de iraakse politie en (te vormen) strijdkrachten? (Zoals: oud generaals van Saddam die samenwerken met de Amerikanen).
>-een reële soevereiniteitsoverdracht aan een nieuwe, representatieve Irakese
>regering;
Wat is die regering, hoe wordt die gevormd? En als die regering nu eens NIET representatief is, wat dan? Representatie van uitvoerende macht is een vergevorderde fase van de representatieve democratie (hoe lang hebben WIJ er niet over gedaan...), wanneer zijn de Iraki's zover? Soevereiniteit betekent: zelfbeschikkingsrecht, geen bemoeienis van buitenaf. In hoeverre bemoeien wij ons ermee als de Iraki's dingen doen die we =niet= leuk vinden, zoals een nieuwe diktator aanstellen?
> -Een verzoek van die regering voor ondersteuning door die buitenlandse
>troepen, ter voorbereiding van verkiezingen;
Helder, maar dan moet die regering geen vazallenregering zijn van de Amerikanen en Britten, vind je niet? Die regering moet minimaal gezien worden als primair Irakees, nationaal georienteerd, en werkelijke pan-Irakese democratie voor ogen hebben. Hoe controleren we dat?
>-een veiligheidssituatie waarin eventuele Nederlandse troepen zinvol hun werk
>kunnen doen.
Redelijk vaag: wat is veilig (welke risiko's zijn aanvaardbaar, welke niet), wat is zinvol (hoe meet je zinvolheid, moeten we niet meetbare criteria opstellen, of zijn die er al?), en voor welk werk worden we ingevlogen, maw wat is het mandaat? Ik neem aan dat de VN dat dan bepaalt, dus het betekent een losweking van de coalition of the willing, klopt dat?
>Het gaat dus in wezen om een geheel andere missie, onder geheel andere
>omstandigheden, in een nieuwe politieke setting.
Dat is duidelijk, zo bedoelde ik het ook in het najaar. We hadden hierin proactiever kunnen zijn, maar soit, ik ben al blij dat we progressie maken.
>En niet om politieke twijfel, juist om politieke helderheid,
Juist, die had ik al in november willen zien. Waarom wèl zo lang getwijfeld, heen en weer gewikt en gewogen? Het enige dat veranderd is sinds november is de zichtbaarheid van het Amerikaanse falen en de gruwelijkheid van hun bezettingsbeleid. Maar dat falen was tóén al aanwezig. In feite was dat falen reeds ingebakken in de hele inval en de bezetting, maar daartegen heb ik weinig gehoord ten tijde van de formatie en daarna tijdens het starten van de eerste missie.
>maar wel in het kader van de voor Irak zo gewenste veranderingen.
Wie wenst dit, wij of zij?
>Want het gaat om Irak, niet om Nederland,
Precies.
>en ook niet om de rekeningen die we met de Amerikanen te vereffenen hebben.
Ook. We zijn meegesleurd in een manifest onrechtmatige, ik durf te stellen criminele oorlog en bezetting (medeplegers, hoe leuk we ook doen in Moethana, maar ik ben het met Stemerdink eens: je kan ons gebiedje en onze missie niet geïsoleerd bekijken), we zijn onderdeel van een coalitie die martelt, moordt en uit is op materieel eigengewin, en dat is laakbaar. Niet alleen intern, binnen Nederland (ik eis dus met openheidoverirak.nl verantwoording voor dit manifeste falen op buitenlands en defensiebeleid van dit kabinet) maar ook extern: de Amerikanen moeten waar het mogelijk is een tik op de vingers krijgen.
**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********
More information about the D66
mailing list