Werkwijze UWV

Ger gmw.arts at HOME.NL
Mon Mar 29 10:47:41 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Afgelopen weekend weer een mooi staaltje bureaucratie gezien van het UWV.
Een gedeeltjelijk WAO-er, 65-80% en de rest WW, meldt zich voor het laatste eind vorig jaar ziek wegens verdergde klachten. Na een tijdje moet hij op controle en de verzekeringsarts bevestigd zijn vergrote klachten en beperkingen. Dit gaat naar de arbeidsdeskundige en tot ieders verbazing wordt zijn WAO 45-55%. De verzekeringsarts heeft hem echter niet verteld dat hij vindt dat hij inmiddels weer beter is of zo.
In de brief met de beslissing daarover staat wel dat hij zich eventueel kan melden bij de WW. Als je ziek bent wordt je WW-uitkering gestopt en wordt je uit de WW geschreven.
De man denkt, ik ben ziek, de arts heeft dat bevestigd dus kan ik me moeilijk melden voor de WW, logische gedachte tot zo ver.
Hij gaat voor de zekerheid toch maar ens bellen met het UWV. Eerst mailen met de publieksvoorlichting die hem vertellen dat als de arts dat bevestigd het zou moeten leiden tot een verhoogde WAO. 
De afdeling ziektewet verteld hem dat er niks aan de hand is en dat zodra zij bericht krijgen van de afdeling WAO zij het ziekengeld aanpassen, bel een week voor de wachtperiode van 2 maanden maar even terug. Toch niet helemaal gerustgesteld belt de man ook even met de afdeling WW en die bevestigen dit verhaal, evenals iemand van de afdeling WAO.
Een week van de tevoren belt de man weer en men vraagt aan hem of de afdeling WAO dat al heeft doorgegeven aan de afdeling ziektewet. Hoe de man moet weten wat men daar intern doorgeeft vraagt men zich niet af maar ja. Men zegt hem dat die gegevens nog verwerkt moeten worden en hij zich geen zorgen hoeft te maken, hij gaat er financieel niets van merken.
3 Weken later  nog niks gehoord en maar weer bellen. Na telefonische omzwervingen over alle afdelingen wordt hem belooft het uit te zoeken en dat de contactpersoon hem die dag zal terugbellen, wat ook gebeurd op het eind van de dag.
Wat blijkt, inderdaad is hij uit de ziektewet geschreven en had hij zich 3 weken eerder al moeten melden bij het CWI. Hij gaat dus maar snel de andere dag er naar toe en laat zich inschrijven. Na 2 weken krijgt hij een telefoontje van de claimbeoordeelaarster die wil weten waarom hij zo laat was. Dat was al allemaal opgetekend door het CWI maar oke. Hij legt het hele verhaal uit en het is haar duidelijk zegt ze.
Afgelopen week een bericht dat hij een korting krijgt wegens het zich te laat melden bij het CWI, van 20%.
Je hoort dus eregels te kennen die de medewerkers daar zelf niet kennen en waarvoor men een hele dag nodig heeft om het uit te zoeken. men licht mensen verkeerd voor en dezelfde mensen worden daarvoor gestraft. Nu volgt er natuurlijk weer een bezwaarperiode met alle kosten vandien voor het UWV. Dat duurt maanden en tot die tijd gaat de korting op de uitkering gewoon door en mag de man en zijn gezin op een houtje bijten.

Het wordt toch eens tijd dat er mensen komen te werken met verstand van zaken en die ook nog eens beseffen dat men het over mensen heeft en niet over sofi-nummers.

Ger

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list