persbericht D66 Ede

Marcel van Dalen dalm at EDE.NL
Thu Jul 31 12:18:41 CEST 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Hieronder tref je aan het persbericht dd 31 juli 2003 van de fractie van D66 gemeenteraad Ede over de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling betreffende de 15% toelatingsnorm van het Christelijk Nationaal Schoolonderwijs.

,






P E R S B E R I C H T



Onderwerp: Commissie Gelijke Behandeling uitspraak

quotum 15% toelatingsnorm allochtone

basisschoolleerlingen



Marcèl van Dalen

Fractievoorzitter D66 gemeenteraad Ede

De Gaullesingel 69

6716 LE EDE

0318 623610

06 20434686

dalm at ede.nl

fax 0318 641575

www.D66Ede.nl



Op 30 juli jl. heeft de Commissie Gelijke Behandeling geconstateerd dat de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS) zich schuldig maakt aan indirecte discriminatie tussen allochtone en autochtone leerlingen. 

Veertien basisscholen te Ede die aangesloten zijn bij bovengenoemde vereniging hanteren de regel dat maximaal 15% procent van de leerlingen anderstalig mag zijn.

De commissie heeft geconstateerd dat die regel niet door de beugel kan.

Reeds in 2001 heeft in de gemeenteraad van Ede de fractie van D66, bij monde van de fractievoorzitter Marcèl van Dalen, hiervoor de nodige aandacht gevraagd. Ook heeft Ursie Lambrechts (lid de Tweede Kamerfractie van D66) in 2001 deze kwestie in de Tweede Kamer aan de orde gesteld.

In 2002 is in Ede een convenant opgesteld (gemeente en basisscholen) waarin is afgesproken dat alle basisscholen in de wijk Veldhuizen de gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om een halt toe te roepen aan de zwarte scholenproblematiek.

Keer op keer heeft de fractie van D66 van de gemeenteraad van Ede er op gewezen dat, zolang de CNS-scholen een toelatingsnorm van 15% allochtone leerlingen hanteren, er van die gezamenlijke verantwoordelijkheid niets terecht zal komen.

Wel heeft de fractie van D66 er tegelijkertijd voortdurend op gewezen dat de fractie respect heeft voor de levensbeschouwelijke achtergrond van de CNS-scholen.

Tot op heden zijn de resultaten van het convenant nog niet erg positief.

De openbare basisscholen te Ede worden nog steeds over het algemeen zwarter. 

Daar zijn onder meer drie oorzaken voor aan te wijzen:

- in de eerste plaats de 15% toelatingsnorm van de CNS-scholen;

- in de tweede plaats heeft het convenant betrekking op 1 wijk;

    a.. in de derde plaats wenst het college van burgemeester en wethouders van Ede tot op heden geen standpunt in te nemen over de 15% toelatingsnorm.
Door middel van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is er nog meer duidelijkheid gekomen.

De fractie van D66 van de gemeenteraad van Ede is van mening dat het college van b&w van Ede, als ondertekenaar van het convenant, ogenblikkelijk de volgende stappen dient te ondernemen:

    a.. het college dient uit te spreken dat het college volledig de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling onderschrijft;
    b.. het college dient vervolgens deze zienswijze aan de betrokken schoolbesturen (zowel de CNS-scholen, de openbare scholen en het Rooms-katholiek onderwijs) mee te delen;
    c.. het college dient nu het initiatief te nemen om het convenant geldig te laten zijn voor de gehele gemeente Ede en niet voor 1 wijk. 
De fractie van D66 nodigt het college hierbij uit om haar verantwoordelijkheid te nemen en verwacht van het college, met name van wethouder mevrouw Y. Jonker, initiatief en bestuurlijke daadkracht. 














Marcèl van Dalen

Fractievoorzitter D66 gemeenteraad Ede 



Marcèl van Dalen,
fractievoorzitter D66 gemeenteraad Ede

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list