Nieuwe koers voor D66?!

Hein van Meeteren heinwvm at CHELLO.NL
Wed Oct 16 12:01:18 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Nu het kabinet lijkt te gaan vallen, moeten we ons bezinnen op onze koers. Dat moesten we allang, maar nu moeten we het meer dan ooit. Ons voortbestaan hangt ervan af.

De bijdragen op deze lijst zijn soms aardig, maar ze gaan me niet ver en diep genoeg. En soms zijn ze me te cynisch (cynisme is de dood voor een organisatie). Dat iemand het aardig doet op tv, bijvoorbeeld, is nog geen oplossing voor onze slechte resultaten in peilingen en verkiezingen. Het liedje van: we verkopen zo slecht omdat onze verkopers niet goed zijn, dat liedje koop ik niet. We verkopen namelijk slecht omdat ons product onverkoopbaar is. Welke mooipratende salesman/woman je er ook op zet, het product moet eerst excellent zijn  voordat je het met succes kan verkopen.

Een goed product is goed doordat het een of meerdere behoeften vervult. Zo simpel is dat. Voordat een product een behoefte kan vervullen dient die behoefte eerst gekend te zijn door de verkopende partij. Wat doet een goede verkoper dus: eerst luisteren, behoeften peilen, weten wat er leeft en dán pas een product ontwikkelen. Outside in, in plaats van inside out, zoals onze Amerikaanse vrienden het simpelweg stellen. Alleen zó wordt het product ook echt gekocht. Elke commerciele man of vrouw kent deze regel.

We stijgen geen enkele zetel in de peilingen, we zakken zelfs, terwijl de LPF op nog maar drie zetels staat. Al die zetels gaan naar anderen, het is om te huilen. Zo ziet het er nu, op woensdagmorgen 16 october uit. De conclusie is hard en onomkoombaar: we doen het gewoon niet goed. Hoe hard we ook ons best doen met vuisten op tafel te slaan en hoofden koel te houden, hoe we ook roepen en stampen, hoeveel oppositieverklaringen we ook aan de Ridderzaal spijkeren, we bereiken de kiezer niet en de kiezer bereikt ons niet. Slechts één ding kan deze situatie keren: een koerswending. En dan écht een koerswending. Geen cosmetica meer.

Die koerswending gaat in de eerste plaats gepaard met een verdoorgevoerde vernieuwing van de partij. Elementen: een lean en mean partij-organisatie. Van beneden naar boven communicerend (dus luisterend naar de afdelingen en regio's). Open en eerlijke verkiezingen van lijsttrekkers, lijsten en bestuurders. Open en spraakmakende debatten over onze standpunten, over maatschappelijke dilemma's en over onze interne tegenstellingen. Actieve, trotse afdelingen die zich gesteund voelen door de rest van de partij en vooral door de fractie en het LB. Inzicht in de lokale succesfactoren en die elders toepassen (D4D). Gebruik maken van het talent, de kunde en de kennis die in de partij aanwezig is. Heldere, gewaagde standpunten ontwikkelen over actuele, lévende vraagstukken, en die stevig naar buiten brengen. Dialoog aangaan met ieder die ons gedachtengoed kan helpen realiseren. Debat aangaan met hen die onze principes en idealen dwarszitten. Maar bovenal: een herkenbare identiteit laten
  zien
, die aansluit bij een eigen electoraat. Niet iederéén willen pleasen, maar duidelijk hebben wie je achterland is en op die groepen (een veel groter deel van het electoraat dan hetgeen we nu hebben) een *gerichte*  permanenente campagne voeren. Op de punten die voor hèn van wezenlijk belang zijn.

Dit, en nog meer, redden we niet als er nú verkiezingen zijn. Wel hebben we een congres op 16 november. Het is van wezenlijk belang dat we de partijvernieuwing, ingezet door bestuur, regio's, afdelingen en individuele leden (ongehoord), op dat congres doorzetten en zichtbaar maken. Mét vernieuwende gezichten. En mét een stevig, bezield en indringend verhaal.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list