Analyse hedendaags populisme

Hein van Meeteren heinwvm at CHELLO.NL
Fri Jul 12 23:13:18 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

At 22:03 12-07-2002 +0200, Henk Vreekamp wrote:


>En daarom vind al jullie verwijzingen naar fascisme en Tweede Wereldoorlog in wezen gewoon kul, gemakzucht.

Beste Henk, de verwijzingen naar WO II zijn spaarzaam. Er wordt hier vooral gewezen op een historische periode, beginnen aan het eind van de negentiende eeuw, en min of meer eindigend met de val van de Berlijnse Muur. In die periode zijn tal van politieke stromingen geboren, waaronder het fascisme. De massapolitiek kwam op, het populisme dus ook. Heeft waarschijnlijk óók te maken met de opkomst van de massamedia.
Het is belangrijk die genese in zijn context te bestuderen. Dat helpt ons het huidige Fortunisme, als variant van het populisme in zijn historische context te analyseren. Een massabeweging kan niet bestaan zonder een rijpe massa, en die massa kan niet bereikt worden zonder media. De massamedia hebben een belangrijke rol gespeeld de afgelopen negen maanden bij de opkomst, maar waarschijnlijk ook bij de val van Fortuijn. Niets is nog aangetoond, maar ik maak me sterk dat de massamedia één van de contribuerende factoren waren bij de moord. Volkert koos het mediapark, het is veelzeggend.

De twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw hebben geleerd hoe een aanvankelijk relatief onschuldige, revolutionaire anti-establishment beweging (het bohème vitalisme, het jonge fascisme en nationaal socialisme) kan uitgroeien tot een goed geoliede racistische, meedogenloze moordmachine.

Op z',n minst kunnen we op ons hoede zijn voor onze nieuwe tak van het volkse vitalisme ("ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg"). Het kan het zaad zijn van een nieuwe vorm van fascisme. In ieder geval ben ik uitermate op mijn hoede.

Maar een werkconferentie lijkt me wel aardig.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list