medeverantwoordelijkheid D66

Jan Slingerland jsling at WORLDONLINE.NL
Tue Jul 18 11:53:05 CEST 2000


 Hoi,

 Ik mis iets in de discussie. Vergeten wordt dat de Navo voor een bepaalde manier van oorlogvoeren heeft gekozen wat het risico op burgerslachtoffers vergroot heeft en het risico op slachtoffers aan eigen kant verkleind. Men heeft doelbewust gekozen voor het lamleggen van de militaire infrastructuur, terwijl men bijv. ook direct de troepen in Kosovo had kunnen aanvallen, dit werd echter als te gevaarlijk beschouwd. In plaats daarvan heeft men olieraffinaderijen, elektriciteitscentrales, wegen, fabrieken en op het laatst dus ook televisiestations enz. aangevallen. Met als doel om het Servische/Joegoslavische leger te verlammen bijv. door benzinetekort. Klaarblijkelijk gingen de Navo-landen ervan uit dat slachtoffers aan eigen kant slechter voor de steun voor de actie zouden zijn dan burgerslachtoffers in Servie/Joegoslavie.
 Overigens zie ik de actie als noodzakelijk en de afloop als een succes. Er is wel degelijk op aanzienlijke schaal door Serviers geexuteerd, er zijn ook weer veel massagraven gevonden in Kosovo, de onderdrukking van de Albanese bevolking was al veel te lang veel te ernstig en bovendien zouden de vluchtelingen nooit terug hebben kunnen gaan zonder de Navo-actie. Dat er een aantal dingen minder goed zijn verlopen is te betreuren en moet een les voor de toekomst zijn, maar het gaat veel te ver om het optreden van de Navo onder de noemer van oorlogsmisdaden te plaatsen. De Navo heeft zich niet beziggehouden met het standrechtelijk executeren van tegenstanders, het opsluiten van tegenstanders in concentratiekampen en het onderdrukken van religie, taal en cultuur van bepaalde bevolkingsgroepen.
 Voor de steun die in Servie bestaat voor nationalistische politiek, geldt naar mijn mening hetzelfde als voor de steun van grote groepen Oostenrijkers voor Haiders ideeen: net zo goed als een meerderheid van de Serviers een nationalistische politiek kan voor te staan heeft de meerderheid in andere landen het recht dit te veroordelen.


                                                met hartelijke groet, Jan Slingerland 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000718/79f66861/attachment.html>


More information about the D66 mailing list