Kleinschalige opvang asielzoekers.

John Stuurman jstuurman1 at CHELLO.NL
Wed Dec 27 21:50:10 CET 2000


Vier gemeenten in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland) gaan via een uniek project asielzoekers zonder status huisvesten in nieuw te bouwen permanente wooncomplexen. Daartoe hebben de gemeenten, de woningcorporaties en het COA afspraken gemaakt.
Als voorzitter van de voorbereidingsgroep heb ik inmiddels een projectgroep bij elkaar gezocht die de uitvoering ter hand gaat nemen. 
De voorbereidingen hebben een klein jaar geduurd. Pas toen het COA echt enthousiast werd over onze ideeën was de overeenkomst met de woningbouwcorporaties zo gesloten.

Voor de lijster hieronder ter info het persbericht. Wil je meer info, vragen: j.stuurman1 at chello.nl of raadpleeg onze website: http://home.wanadoo.nl/d66oudbeijerland

Groet,
John Stuurman
wethouder Oud-Beijerland.


Kleinschalige opvang asielzoekers in de Hoeksche Waard.

Cromstrijen -  De gemeenten en de woningcorporaties in de Hoeksche Waard gaan samen met het Centraal Orgaan voor opvang van Asielzoekers (COA) een plan uitwerken voor  kleinschalige huisvesting en opvang van asielzoekers. Het project "Kleinschalige Centrale Opvang" wil huisvesting bieden aan 250 asielzoekers verspreid over een aantal nader aan te wijzen locaties in de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland. De besturen van de betrokken gemeenten hebben het plan enthousiast begroet. 

Dat enthousasme is veroorzaakt door verschillende aspecten van dit in Nederland nog unieke plan:
-        huisvesting in te verbouwen of te realiseren permanente projecten. 
-        in principe geen tijdelijke voorzieningen, maar hoogwaardige permanente bouw.
-        spreiding van de opvang over meerdere gemeenten en/of kernen. (sluit aan  op  de uitspraken van staatssecretaris Cohen over het verkleinen van de opvangeenheden)
-        de aard van de huisvesting kan worden aangepast aan de plaats van vestiging.  
-        de huisvesting wordt zodanig gerealiseerd zodat daarin later ook ander gebruik (b.v. huisvesting voor jongeren) op eenvoudige wijze te realiseren is.
-     ontwikkeling en beheer komen in handen van de woningbouwcorporaties

Aan het project KCO nemen vier gemeenten deel. 's Gravendeel heeft al acht jaar een opvangcentrum, waarvoor de afspraak nog twee jaar loopt. Strijen sluit per 1 januari de grootschalige opvang van asielzoekers af en heeft dan 5 jaar een asielzoekerscentrum met ongeveer 250 bewoners geaccommodeerd.

Het KCO - project zal plaats bieden aan de opvang van door het COA geselecteerde asielzoekers die nog geen verblijfsstatus hebben. Zij worden in afwachting van de procedure gehuisvest  volgens de regels en normen van het COA. Opvang en begeleiding worden door het COA geregeld. Gemeenten krijgen een vergoeding om onder meer onderwijstaken te regelen.

In elk van de vier gemeenten zullen deelwerkplannen gemaakt worden. Bij het maken van die plannen zullen ook inwoners betrokken worden. In die deelplannen moet onder meer aandacht zijn voor locaties van vestiging, sociale inbedding, scholing en begeleiding.
De realisatie van de eerste opvangplek zal enige tijd vergen. Dit kan per gemeente verschillen en is onder meer afhankelijk van keuzes voor nieuwbouw of aanpassing van bestaande gebouwen..

Voor de uitwerking van het project is een stuurgroep in het leven geroepen die de plannen gaat uitwerken en die bestaat uit: J. Heijkoop, waarnemend burgemeester van Cromstrijen is voorzitter van de groep die verder zal bestaan uit de wethouders G. Rooimans(Binnenmaas), J.H. Stuurman(Oud-Beijerland) en A.C. Louwerse (Korendijk), D.P.  Hitzert en W. Vermaas (woningbouwcorporaties en C.Th.M. de Mooij (COA) Als adviserende leden zijn toegevoegd wethouders H.C. van Driel('s Gravendeel) en G.J. Buitendijk Strijen)die inmiddels ervaring hebben opgedaan met een weliswaar andere wijze van opvang.

Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst
(D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld
alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld
alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op:
http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20001227/2ba79410/attachment.html>


More information about the D66 mailing list