Het Europa van vandaag

Erol Hofmans erol.hofmans at EUROPE.COM
Tue Dec 5 01:30:21 CET 2000


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Democraten,

De Europese Unie verkeert momenteel in een cruciale fase van haar bestaan. Sinds het Congres van Europa in 1948 is de lange weg van samenwerking en integratie bewandeld, en wij zijn thans op een kruispunt beland. Wij zien grote uitdagingen voor ons, maar wij moeten hiervoor klaar zijn alvorens ze aan te kunnen gaan. Dat vereist een nieuwe uitrusting, maar ook introspectie. Het is goed om even terug te kijken om onszelf te herinneren aan de idee van ons bestaan en zo de juiste weg voorwaarts in te slaan. De groep wordt alsmaar groter en het is van belang dat ieder wordt gehoord maar dat wij nu allen samen dezelfde weg inslaan.

De laatste jaren is er een verwijdering ontstaan tussen twee methoden van samenwerking: de originele communautaire aanpak en de intergouvernementele aanpak. Men heeft deze twee methoden onderverdeeld in een aantal pijlers, dat zich langzamerhand ook uitte in de instellingen van de Unie: de Commissie zou het bovennationale orgaan moeten vormen die de ideeën van de lidstaten samensmolt en uitvoerde; de Raad zou het orgaan moeten zijn waarin compromis leidde tot één opstelling namens de Unie naar de wereld toe over de grenzen van de Unie, uitgesproken door het Voorzitterschap. Het Europees Parlement zou het bewustzijn vormen van de Europese volkeren, en in haar groeiende medebeslissing een garantie van grote democratie zijn.

Technisch klopt dit alles, maar waar ligt de verantwoordelijkheid? Het is overduidelijk dat in het Europa van vandaag een worsteling gaande is tussen enerzijds de grote wil tot samenwerking en anderzijds de onduidelijkheid over wie de verantwoordelijkheid wil dragen voor het beleid. Alvorens wij verder kunnen gaan met een groeiend ledental, moet deze onduidelijkheid worden opgehelderd.

Van belang hierbij is de Unie in een ander licht te zien: de methoden van samenwerking dienen op verantwoordelijkheid te worden getoetst; zo wordt duidelijk hoe de instellingen beter in balans kunnen worden gebracht, zowel horizontaal als verticaal. Dit democratisch project kan groeien en zich verdiepen mits het open blijft en goed communiceert met haar burgers, met de wereld en met zichzelf.

Democraten, ik pleit voor een Europese Unie die een gemeenschap is van samenwerking en verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor intra-Europees beleid, verantwoordelijkheid voor extern beleid, en verantwoordelijkheid voor interinstitutioneel beleid. Dit betekent ook dat ik geen nieuwe instellingen voorstel; voor Europa is het moment gekomen om zich institutioneel te verdiepen. Ons idee van integratie is uniek en aan ons is de uitdaging om een identiteit te vormen die daar uitdrukking aan geeft.

Erol Hofmans
--

Voorstellen te lezen op:
http://www.iyoco.org/COOPRESP.doc

______________________________________________
FREE Personalized Email at Mail.com
Sign up at http://www.mail.com/?sr=signup

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list