interne democratie/kieswet

B. Bloem ben.bloem at RAAD.GRONINGEN.NL
Wed May 26 00:45:17 CEST 1999


Louwrens,

ook mij lijkt het een zaak die je beter intern kunt oplossen.ik sluit mij aan bij marc-jan.
no drie heeft immers geen fout gemaakt.hij/zij mocht toch uitgaan van een correcte uitslag van de interne lijstvolgorde.
waarom zou de verkiezingscommissie het ook met het procesverbaal niet bij het verkeerde einde kunnen hebben? 
ik durf te wedden dat de marge tussen de beide (3 en 4) plaatsen op de interne lijst, slechts door de keus van een beperkt aantal leden is bepaald. dat zeg ik met enige ervaring bij interne verkiezingen in een vrij grote afdeling. de interne partijdemocratie lijkt mij beperkt geweld te zijn aangedaan. 

hij/zij ( no 3) draait nu lekker(?)  ruim een jaar in de fractie mee. is ingewerkt. heeft een positie in de raad opgebouwd.
heeft zijn plekje in de driemansfractie gevonden. is woordvoerder voor een aantal items.heeft zijn netwerk in de gemeente uitgebreid etc. het staat een fractie niet goed om een jaar na dato, om deze "administratieve" reden, veranderingen in de fractie aan te brengen. never change a winning team?
een goed sportief voorstel vind ik de pijn en de pret te delen.marc-jan suggereert dit ook. 
no 4 werkt zich de komende tijd in in de bestaande portefeuille van no 3.  
in veel gemeenten bestaat de mogelijkheid om opvolgers op de lijst in de raadscommissievergaderingen het woord te laten voeren namens de fractie. dat geldt overigens ook voor de fractieassistent in bijvoorbeeld de gemeenteraad van groningen. 
op deze manier kan er naadloos een wisseling plaatsvinden, wanneer iedereen eraan toe is, bijvoorbeeld halverwege de raadsperiode, dus over een jaar.
mijn advies: beetje pragmatisch oplossen, niet op de spits drijven; uit juridisch vaarwater houden want dat  biedt zelden een oplossing in dit soort conflicten; draagt eerder bij aan een slepende interne oorlog, waarbij de fractie alleen maar moeizamer gaat functioneren.
wijsheid!
ben.bloem at raad.groningen.nl 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990525/4d93026f/attachment.html>


More information about the D66 mailing list