AW: O.J. Alan

Van Barschot m.vbarschot at WORLDONLINE.NL
Wed Feb 17 01:44:07 CET 1999


Marc Doornik wrote:

<knip>

Waarom zou hij 'ook in Nederland' kunnen worden berecht? Het ligt meer
voor de hand dat dat in Turkije gebeurt. Als tweede mogelijkheid binnen
de EU zou ik Duitsland willen voorstellen. Daar hebben ze al jaren
geleden een arrestatiebevel tegen hem lopen.

Marc

Beste Marc en anderen,

Gelukkig ken ik Ocalan niet goed genoeg om te kunnen beoordelen in hoeverre hij persoonlijk schuldig is aan misdaden en terrorisme, al heeft hij de schijn tegen zich. Het lijkt mij dat hij op zijn minst een soort "ministeriele verantwoordelijkheid" draagt voor misdaden begaan in naam van de PKK.

Daar tegenover staat natuurlijk wel het eveneens misdadige optreden van het Turkse Leger tegen de bevolking van Koerdistan. Zowel het PKK-terrorisme als de misdragingen van het Turkse leger zijn volsrekt verwerpelijk. Tegelijkertijd zijn ze  vanuit een menselijk oogpunt goed te begrijpen.
De geschiedenis leert dat terrorisme een bijna onvermijdelijk gevolg is van stelselmatige onderdrukking van het ene volk of geloof door het andere (explosie van frustratie). De geschiedenis leert ook dat elk leger zich in een guerilla-oorlog op vreemde bodem misdraagt tegenover de burgerbevolking. Deze misdaden zijn op hun beurt een bijna onvermijdelijk gevolg van het feit dat een guerilla-oorlog in vijandig gezind gebied niet te winnen is (explosie van frustratie).

Omdat dus beide kampen schuldig zijn aan ernstige misdrijven, zouden beide kampen zich wat mij betreft in een proces  voor hun daden moeten verantwoorden. Een proces tegen Ocelan in Turkije is daarom bij voorbaat een aanfluiting. De Turkse staat zou niet als aanklager tegenover Ocelan moeten staan, maar naast hem in het beklaagdenbankje moeten zitten, als verdachte van soortgelijke onacceptabele misdrijven. 

Dan de hamvraag: wat kan de internationale gemeenschap doen om vrede te bevorderen?
Vanzelfsprekkend moet de EU onverkort vasthouden aan het standpunt dat er voor het huidige Turkije, dat de mensenrechten op grote schaal schendt, geen enkele plaats is binnen de EU. Ook economische maatregelen door de EU moeten overwogen worden.
Daarnaast zou het enorm helpen als de westerse media eens wat meer aandacht zou besteden aan Koerdistan, het liefst met live-CNN reportages. Zolang dat niet gebeurt bestaat deze oorlog gewoonweg niet in de Europese en Amerikaanse publieke opinies. En zonder druk van de publieke opinie hoeven we van de VS en de EU echt geen doortastend optreden te verwachten.
Tenslotte zouden we eens kunnen proberen om de Turkse regering aan het verstand te peuteren dat de guerilla-oorlog in Koerdistan niet kan worden gewonnen. Daar ligt misschien een mooie kans voor een gezamenlijke Amerikaans-Russische actie. Beide militaire grootmachten kunnen daar vast heel boeiend over vertellen. Ze kunnen daarbij immers putten uit hun eigen omvangrijke ervaring.

Een of andere vorm van zelfbeschikking voor de Koerden is op den duur niet tegen te houden. Door nu vanuit een positie van kracht daarover besprekingen te openen met de Koerden, kan Turkije nog invloed uitoefenen op de vorm die die zelfbeschikking gaat krijgen. Als het moment is aangebroken dat ze de aftocht moeten blazen, kunnen ze die invloed wel op hun buik schrijven.


Mark van Barschot



More information about the D66 mailing list