account wat & hoe

voor wie?

Vrienden en familie van mij kunnen een tuxtown account krijgen. Reuze handig voor hen die ontevreden zijn over de halve oplossingen van hun provider of voor hen die iets extra willen. Zo beschik je hier over een volwaardige email oplossing, webmail, shell toegang op de linux server, en zelfs over een echte Exchange-killer in de vorm van de eGroupWare faciliteit.

email

kort
TuxTown mail kan via het web gelezen worden, maar je kunt allerlei mailclients zoals Outlook, Thunderbird, Apple mail, etc. ook configureren om deze mail te gebruiken. TuxTown doet alleen aan het zgn. IMAP protocol en wel enkel over ssl. Je kunt het archaische POP dus niet gebruiken. Daarnaast kun je ook 'authenticated mail' gebruiken, handig voor mensen met laptops e.d. De adressen die je moet weten:

smtp-server: mail.tuxtown.net
imap-server: imaps.tuxtown.net (i.e. ssl, poort 993)
emailadres: loginnaam@tuxtown.net
webmail: www.tuxtown.net/webmail/ (Squirrelmail)

langer
Een (veel) uitgebreidere beschrijving van de mailfaciliteit is te vinden op de website van mijn werk. De TuxTown mail is namelijk grotendeels analoog aan wat ik voor Informatica in de lucht houd: E-mail Infrastructure Dept. of Computer Science.

groupware server

Sinds oktober 2007 beschikt deze server voor mensen met een tuxtown account ook over agenda en adresboek faciliteiten. Ik heb het pakket eGroupWare geinstalleerd, het is een heuse Exchange-killer. De data die je hierin bijhoudt (agenda, contacten, notities, taken), kun je dan ook synchroniseren met outlook, telefoon, pda, etc. Bovendien kun je leesrechten verschaffen aan andere tuxtown-gebruikers en kun je voor deze bevoorrechte lieden zelfs afspraken schedulen. Als klap op de vuurpijl beschikt het spul ook nog over een geintegreerde webmail applicatie (FelaMiMail) die geavanceerder is dan het bovengenoemde Squirrelmail.

Het webadres is: https://www.tuxtown.net/egroupware/

Wie meer wil weten, kan me mailen.

shell toegang

Met een TuxTown account heb je ook shell toegang tot de TuxTown server. Dit is momenteel een Ubuntu Linux systeem. Inloggen gaat via ssh:

ssh usernaam@tuxtown.net

ssl certificaten

Websites zoals de TuxTown webmail & groupware sites die ssl (https://) gebruiken om de data te versleutelen, moeten gebruik maken van een ssl-certificaat. Daar ik geen duizenden dollars te besteden heb, worden de TuxTown certificaten niet standaard herkend door je browser. Je moet ze dus zelf permanent accepteren, anders krijg je immer waarschuwingen in je browser of mailclient.

Om het leven toch iets makkelijker te maken, laat ik de TuxTown certificaten signeren door CAcert. Het idee is dat je daardoor eenmalig het root certificaat van CAcert in je browser of applicatie kunt opnemen, waarna je vervolgens geen waarschuwingen of fouten meer krijgt wanneer ik het certificaat ververs of een dienst of website toevoeg. Het toevoegen van zo'n root certificaat ('CA certificate') is soms ook vereist om iets te laten werken, bijvoorbeeld de synchronisatie met de groupware service op sommige PDA's.

Het toevoegen van het CAcert root certificaat aan je browser, kun je via deze link doen. Voor MS Explorer klik je op de bovenste link op die pagina, voor bv. Firefox klik je op de link er onder (class 1 PKI Key, PEM format).


henk@vanlingen.net
2007